
Ik ben Delphine (32 jaar) en vang al sinds 2021 op voor de vzw.
Mijn andere favoriete viervoeters zijn paarden.
Hoe ben je begonnen als opvanggezin voor katten?
Ik zag een oproep via kat zoekt thuis dat ze opvanggezinnen zochten. Dit was in juli 2021.
Wat motiveerde jullie om dit te doen?
Vroeger als kind ging ik op een boerderij de koeien gaan melken. Er liepen daar ook katjes rond die wild waren. Met tijd, geduld en veel eten heb ik ze uiteindelijk allemaal kunnen socialiseren. Dus de ‘katten microbe’ heb ik al lang te pakken.
Hoe ziet een typische dag eruit met opvangkatten in huis?
Opstaan en bij de katjes gaan. Water en eten aanvullen, kattenbak proper maken en ook wat knuffelen. Dit wordt ‘s middags (indien mogelijk) en ‘s avonds herhaald. ‘s Avonds is het ook speeltijd en extra knuffeltijd of socialisatie tijd.
Hoeveel katten heb je gemiddeld in opvang?
Gemiddeld 10. In de zomer kan dit oplopen door de vele kittens.
Wat is het moeilijkste aan het opvangen van katten?
Het moeilijkste vind ik als ze ziek zijn. Je wilt helpen maar veel kan je niet doen behalve de juiste medicatie geven en hopen dat ze snel beter zijn.
En wat is het mooiste moment?
Het mooiste moment is de liefde die je krijgt van elke kat. Elke kat toont hun liefde naar mij op hun eigen manier. Vooral de schuwe katjes zien openbloeien, vind ik het mooiste wat er is.
Heb je een bijzondere of ontroerende ervaring met een opvangkat?
Een van de eerste echte zieke kittens, Mila. Zij was nabij dood; een klein wit kitten met een dikke hongersbuik, oren verbrand, ogen ontstoken. Normaal verblijven de katjes in hun eigen kamer maar doordat zij zo zwak was, nam ik haar in huis overal mee. Ze bleef toch dichtbij liggen omdat ze in het begin de energie niet had voor rond te lopen. Haar broertje Morris is dan met haar gekoppeld en ze is helemaal opengebloeid vanaf dan. Nu zie ik nog altijd foto’s passeren van haar mama en dat maakt mij zo gelukkig.
Zijn er katten die extra veel zorg nodig hadden? Hoe heb je dat aangepakt?
De meeste katjes hebben wel iets als ze in opvang komen. Bijvoorbeeld problemen met de stoelgang; pilletjes geven. Niesziekte; pilletjes geven, oordruppels of oogzalf,…
Hoe ga je om met wilde of angstige katten?
Wilde katten zijn meestal schuwe katten. Toch zeker als ze nog kitten of jongvolwassen zijn. De meeste hebben gewoon tijd nodig en veel liquid snacks!! Ook een kleinere ruimte, waar ze hun niet onder vb kasten of een bed kunnen verstoppen om te beginnen, is gemakkelijker.
Angstige katten zijn moeilijker om te begrijpen. Je merkt dat ze stress hebben en je weet niet goed wat je kan doen om hen op hun gemak te stellen. Meestal geven ze dit wel aan als hun grenzen overschreden worden. Nu zit ik met een katje van 2 jaar in opvang die nog nooit geaaid is geweest door haar vorige eigenares. Ik merk dit enorm doordat ze bevriest en begint te beven als ik haar wou aaien. Spelen kende ze ook niet. Nu begint ze langzaam open te bloeien en te spelen met de hengel. Ook voor liquid snacks zoekt ze zelf toenadering. Als ik haar nu wil aaien, begint ze zelf te spinnen. Van zulke momentjes krijg ik tranen in mijn ogen. Katjes waaraan je ziet dat ze eindelijk mensen vertrouwen, waar ik toch een klein verschil voor heb gemaakt.
Hoe bereid je de katten voor op adoptie?
Ik ga eigenlijk met elke kat minstens 3 keer naar de dierenarts: 1ste vaccin, castratie of sterilisatie en 2de vaccin. Als ze ziek zijn, kan het zijn dat ze meer moeten gaan.
Ook heb ik vriendinnen die langskomen om bezig te zijn met de katjes. Zo zie ik hoe ze zijn als er iemand bij is. Ik kan dan ook vragen om eens te spelen met de hengel of liquid snack te geven en zien wat de katjes doen. Dit is vooral interessant voor de schuwe katjes die bij mij opengebloeid zijn maar vanaf er bezoek is, terug schuwer zijn. Dan blijven we meestal spelen tot wanneer ze de vriendinnen vertrouwen.
Is het moeilijk om afscheid te nemen als een kat wordt geadopteerd?
Die vraag krijg ik regelmatig van adoptanten. Ik antwoord hen dan altijd: jullie maken het afscheid minder lastig als jullie mij foto’s en filmpjes sturen van de katjes. Op het moment van vertrek maar ook na een maand, een jaar,… Ik krijg nog altijd foto’s van katjes die al meer dan een jaar geadopteerd zijn en daar word ik zo gelukkig van.
Hoe ga je om met verdrietige momenten, zoals een zieke kat of een kat die niet geplaatst raakt?
Onlangs heb ik jammer genoeg mijn eerste seniorkatje moeten afgeven na 3,5 jaar opvangen. Dat was, is emotioneel heel lastig. Jammer genoeg was hij te ziek en is hij beginnen aftakelen bij mij. Ik hoop dat ik alles gedaan heb voor hem en dat hij voor zijn laatste momenten gelukkig was met een gevulde buik en liefde.
Jammer genoeg blijven de zwarte duo kittens altijd het langste ter adoptie. Het enigste voordeel dat ze dan (soms) krijgen, is dat ze mogen rondlopen in huis bij mijn eigen katten. Zo zie ik hen ook openbloeien als ze wat meer ruimte krijgen.

Wat doet het met jou als een kat heel lang in opvang blijft?
Ik heb liever dat de katjes wat langer in opvang blijven voor de juiste thuis.
Denk je na het lezen van dit verhaal dat het opvangen van katten iets voor jou is?
Contacteer ons via het contactformulier
Lees alvast wat wij in dit avontuur kunnen betekenen voor jou.