Over ons

Kat Zoekt Thuis werd opgericht door een aantal gepassioneerde mensen die zich bekommerden over het lot van zwerfkatten. Wat begon met het voederen van deze dieren draaide snel uit op het opvangen en verzorgen van zieke katten. En omdat de problematiek al groot genoeg is, gingen we al snel over tot de sterilisatie en castratie van de zwervertjes zodat er niet nog meer sukkels bijkwamen. Zwerfkatten die tam bleken te zijn werden binnen genomen en er werd een nieuwe thuis voor hen gezocht. En zo was in 2009 de vzw geboren!

Ondertussen is onze werking veel uitgebreider geworden en zijn er ook veel vrijwilligers bij gekomen. We zijn een verscheiden groep mensen maar hebben één ding gemeen: het lot van de vele katten die gedumpt en achtergelaten worden laat ons niet koud en we willen hier samen iets aan doen.

Er zijn ongeveer 40 opvanggezinnen actief (vooral in Gent en Brugge maar ook in andere steden) die samen jaarlijks ongeveer een 900-tal zwerfkatten opvangen en herplaatsen. We hebben dus geen centraal asiel maar vangen de katten op in huiselijke kring bij ons thuis. We stellen ons huis en hart open voor zwerfkatten die door andere mensen verjaagd worden en geven hen een nieuwe start voor een mooie toekomst. Hoogzwangere moederpoezen laten wij binnenshuis bevallen en ook nestjes kittens waarvan de moederpoes spoorloos is, kunnen bij ons terecht. Laten we ook de vele volwassen katten niet over het hoofd zien. Zij komen met veel bagage in opvang, maar krijgen alle tijd om hun vertrouwen in mensen weer te herstellen.

Om verder leed te voorkomen, worden al onze katten (ook de kittens) voor vertrek gesteriliseerd en gecastreerd. Ontworming, ontvlooiing, vaccinaties, een chip en registratie zijn van levensbelang en worden standaard toegepast. Om de dierenartskosten zoveel mogelijk te dekken, vragen we aan adoptanten een adoptiebijdrage. Mocht de adoptant voor al deze handelingen instaan dan zou het hem veel duurder uitkomen.

Bij Kat Zoekt Thuis vzw is elke kat van belang. We sparen kosten noch moeite en hanteren een no-kill beleid: katten worden enkel ingeslapen bij ondraaglijke pijn zonder kans op genezing. Al onze opvangkatten worden in huiselijke sfeer opvangen bij particulieren thuis totdat er een definitieve thuis gevonden wordt.

VZW Kat Zoekt Thuis krijgt bijna geen subsidies. We moeten zien te overleven van de adoptiebijdragen, giften en inkomsten die we halen uit het organiseren van evenementen en de webshop. Geen makkelijke opgave, zeker als je weet dat we dit werk vrijwillig naast een andere job uitvoeren. Elke financieel steuntje in de rug is dan ook meer dan welkom!

Wie deel uit wil maken van ons team of op een andere manier wil helpen kan hier lezen hoe dat kan.