Opvanggezin Melanie Jaecques

Meters : Elke Daelman en Nadine De Schrijver

Van dieren houden betekent ook van je hart een steen maken en kunnen loslaten.

Daarom besloot ik in 2011, na het overlijden van 2 katjes, om geen nieuwe katjes meer in huis te halen maar hun plaats te laten innemen door katjes die nood hadden aan tijdelijke opvang. Een paar mailtjes en telefoontjes later maakte ik kennis met de mensen van kat zoekt thuis en werd ik opvanggezin.

Ik hou niet van kooien en gesloten deuren en katten nog veel minder. In de mate van het mogelijke blijft de bench dicht geplooid en gaan alle deuren open. Ik vind het belangrijk dat de opvangpoezen zich echt thuis voelen en de rust en vriendelijkheid kunnen krijgen die ze niet altijd gekend hebben. Er wordt in mijn huis geen onderscheid gemaakt tussen de eigen dieren en de opvangkatten. Zolang ze onder mijn dak wonen krijgen ze allemaal de aandacht en zorgen waar ze nood aan hebben, als waren het mijn eigen dieren. Dit maakt het afscheid niet makkelijk…maar wel mooi als je ze ziet vertrekken naar hun nieuwe huis waar ze evenveel liefde zullen krijgen.

Tijdens het eerste jaar ving ik ongeveer 20 poezen op, ieder jaar werden het er meer en in 2014 waren het er 75. Bijgevolg werden steeds meer nieuwe kamers in huis ingericht als ‘tijdelijke’ kattenkamer en werden het uiteindelijk definitieve kattenkamers. Afscheid nemen van mijn opvangertjes is niet altijd makkelijk maar door ze te laten gaan komt er net weer plaats vrij voor andere katten. En de adoptanten vinden een lieve huisgenoot. Met sommige opvangkatjes ontstaat er een heel sterke band en het is vooral moeilijk als er banden ontstaan tussen de opvangertjes en mijn eigen dieren.

Zo adopteerde Yogi, een van mijn kattinnen, 3 kittens die zelf niet eens familie van elkaar waren. Ze werden uitgebreid schoongelikt en mochten zelfs bij haar zogen (ook al gaf ze natuurlijk geen melk). Ze lagen altijd samen gezellig te spinnen en gingen als vier musketiers samen op stap in huis. Ook de honden zijn goede helpers en ook al zijn de meeste poezen in het begin bang, na korte of iets langere tijd liggen ze gezellig samen in de zetel en worden er kopjes en likjes uitgedeeld in beide richtingen.

Het is heerlijk om alle dieren in vrede met elkaar samen te zien. Na een drukke werkdag heb ik ook thuis de handen nog vol, maar als ik nadien in de zetel kan ploffen met gelukkige dieren rondom mij is het het allemaal meer dan waard. En nieuws van adoptanten over hoe blij ze zijn met hun nieuwe huisgenoot geeft me energie om hier nog heel lang mee door te gaan en nog meer dieren een nieuwe kans te geven op een gelukkig leven.

Adopteer