Fluitende vogeltjes, struiken en bomen die weer tot leven komen, een zonnetje waar we de warmte al wel eens van kunnen voelen, kortom: de lente staat voor de deur! Bij Kat Zoekt Thuis zijn we echter nog volop aan het bekomen van afgelopen jaar! We weten niet wat 2024 voor u bracht, maar wij zijn alvast blij dat het achter de rug is!
Benieuwd naar onze cijfers van vorig jaar? Kijk maar even mee!
Het is gelukkig niet allemaal kommer en kwel. We konden voor zomaar 651 katten een verschil betekenen! Vaak een verschil tussen leven en dood, tussen een ellendig einde of een mooie toekomst. We zijn trots op elke individuele kat die we konden helpen!
Zoals jullie hieronder kunnen zien, is er een lichte stijging in het aantal opgevangen katten ten opzichte van de afgelopen twee jaar. Echter, we zien nog geen piek zoals in de periode van 2016 tot 2021. Ter verduidelijking: dit zegt niets over het aantal katten dat hulp nodig heeft—dat blijft altijd veel hoger dan wat wij aankunnen. Hoeveel katten we kunnen opvangen, hangt af van onze capaciteit (het aantal actieve opvanggezinnen) en de middelen die we tot onze beschikking hebben.
Benieuwd hoe onze opvangkatten eruit zien? Ze komen in alle kleuren en formaten. Qua leeftijd hebben we 194 volwassen katten en 457 kittens (6 maanden of jonger bij binnenkomst) opgevangen. Kittens belanden meestal in opvang per nest, terwijl volwassen katten doorgaans individueel binnenkomen. Dit verklaart het hogere aantal kittens.
Qua geslacht zijn de cijfers redelijk gelijklopend, namelijk 317 katers en 334 kattinnen.
De katten die wij opvangen, vinden niet allemaal een nieuwe thuis, maar gelukkig konden we in 2024 al 423 katten plaatsen. Daarnaast vierden 81 katten de jaarovergang bij hun opvanggezin; sommigen zijn inmiddels geplaatst, anderen wachten nog steeds op hun gouden mandje.
Helaas verblijven sommige opvangers al meer dan een jaar in opvang. Hun medische toestand maakt hen minder aantrekkelijk voor adoptie, maar we blijven hopen dat iemand vroeg of laat voor hen valt.
Daarnaast konden we 17 katten, meestal dankzij hun chip, herenigen met hun baasje. Jammer genoeg hebben 74 katten het niet gehaald. Dit zijn vaak piepjonge kittens die bij aankomst al nauwelijks overlevingskansen hebben. We geven hen altijd een kans en soms slagen we erin hen erdoor te krijgen, maar helaas lukt dat niet altijd.
Verder werden 49 katten op onze kosten gesteriliseerd en terug uitgezet. We kunnen het niet genoeg benadrukken: sterilisatie is de enige manier om de problematiek onder controle te krijgen!
Daarom nemen we ook deel aan het sterilisatieproject van Stad Gent – meer hierover onder de grafiek.
Qua katten die gesteriliseerd en uitgezet werden, hebben we een nieuwtje te vertellen: afgelopen jaar in mei stapte de vzw in het sterilisatiebeleid van Stad Gent. Zwerfkatten worden gemeld en gevangen door Kat Zoekt Thuis, waarna de faculteit Diergeneeskunde van de Ugent deze steriliseert. Nadien worden ze weer naar hun eigen territorium gebracht. Voor heel jonge, sociale of zieke dieren vonden we een andere oplossing, zoals opnemen in onze opvang of bij een andere organisatie. Kat Zoekt Thuis heeft op deze manier maar liefst 191 katten kunnen helpen!
Deze cijfers zijn niet opgenomen in bovenstaande statistieken omdat ze kaderen in de uitvoering van het wettelijke zwerfkattenbeleid (uitgezonderd degene die bij een opvanggezin terecht kwamen). We zijn zeer blij dat de stad blijft inzetten op een sterilisatiebeleid, want zoals al zo vaak gezegd: dit is de enige duurzame oplossing!!
Gaven we in 2024 te veel geld uit?
Tot zover de cijfers over onze opvangkatten. Je vraagt je intussen ongetwijfeld af waarom we 2024 geen prettig jaar vonden, ondanks alle geholpen katten. In één woord samengevat: de financiën.
Waar we de voorbije jaren steeds een vrij evenwichtige balans hadden tussen inkomsten en uitgaven – dankzij de vele acties die hiervoor werden opgezet – was dat in 2024 helaas niet het geval. Vooral tijdens de zomermaanden zagen we onze rekening drastisch slinken door de torenhoge dierenartskosten. In eerdere jaren konden de rustigere maanden dit nog compenseren, maar dat gebeurde nu niet. Zelfs in de zogenaamd “kalmere” periodes waren onze uitgaven nauwelijks gedekt door de inkomsten.
Dit ligt niet aan een gebrek aan acties of giften, want daar mogen we absoluut niet over klagen. De uitdaging zit vooral in de toename van complexe medische noodgevallen, waarvoor we steeds vaker gespecialiseerde zorg inschakelen. Het prijskaartje van sommige behandelingen is enorm, en bij afwijkend gedrag laten we snel extra onderzoeken uitvoeren. Dat is goed voor de katten, maar financieel gezien zullen we in 2025 kritischer moeten kijken naar onze uitgaven. Op deze manier kunnen we het geen jaren meer volhouden.
Als we kijken naar de oorsprong van onze inkomsten, blijkt dat het grootste deel afkomstig is van adoptiebijdragen en donaties (giften en peter/meterschap). Daarnaast brengen de verschillende acties – zoals chocoladeverkoop, quizzen, tombola’s en kaartjes – niet alleen veel tijd en energie met zich mee, maar leveren ze ook bijna 14% van onze inkomsten op. Dat vinden we een prachtig resultaat! Verder ontvangen we ook subsidies, waar we uiteraard erg dankbaar voor zijn.
De uitgaven laten niets aan de verbeelding over. Dierenartskosten en labokosten zijn goed voor ruim 91% van onze uitgaven! Dit is een pak meer dan de voorbije jaren (om een voorbeeld te geven: maar liefst 76.000 euro meer dan in 2023!).
Voeding en materiaal maken nog geen 6% uit van onze kosten. Verder zijn er nog onkosten die gemaakt worden om onze acties op poten te zetten en praktische kosten zoals verzekering, bankkosten, drukwerk, postzegels en noem maar op.
Zoals reeds gezegd, zullen we vooral de medische uitgaven onder de loep moeten nemen zonder hierbij in te boeten aan de gezondheid van onze beschermelingen. Onze uitdaging van het jaar dus, zodat we in de toekomst hopelijk nog vele noodlijdende katten onder onze vleugels kunnen nemen!
Onze opvanggezinnen geven steeds het beste van zichzelf en we kunnen niet beschrijven hoe dankbaar we zijn dat we steeds op hen kunnen rekenen! Bloed, zweet en tranen (en niet te vergeten: veel slaap!) kost het hen om de moeilijkste gevalletjes erdoor te krijgen, maar toch houden ze vol. We willen dan ook een daverend applaus voor hen vragen!
Zij zijn de drijvende kracht van de vzw, maar zonder de samenwerking met leden, sympathisanten, dierenartsen en adoptanten, zouden we nergens staan. Bij deze dan ook een welgemeende dankjewel aan jullie allemaal!
We laten ons niet klein krijgen en gaan er in 2025 weer vol tegenaan! Hopelijk kunnen we nog steeds op jullie rekenen. Laten we samen de wereld voor deze viervoeters weer een beetje mooier maken.