Onze opvanggezinnen

Kat zoekt thuis heeft geen asiel maar werkt met opvanggezinnen waar de katten in huiselijke omgeving opgevangen worden. Opvanggezinnen zijn de spil van onze werking om jaarlijks honderden katten te redden. We hebben momenteel een 60 tal opvanggezinnen in de regio Gent en Brugge

Onze opvanggezinnen moeten aan enkele vereisten voldoen. Zo moeten hun eigen katten regelmatig gevaccineerd zijn tegen kattenziekte/niesziekte/leucose, moeten ze ontwormd/ontvlooid zijn op regelmatige basis en moeten ze ook gecastreerd/gesteriliseerd en gechipt zijn.

We hebben voor elke doelgroep wel opvanggezinnen: volwassen opvangkatten, moederpoezen met kittens, papfleskittens, gewone kittens, pubers, senioren en speciale gevalletjes (FIV, Felv, ...) We hebben een no kill beleid dus elke kat krijgt bij ons een kans, als dit uiteraard medisch te verantwoorden is.
Er gaat een grote verantwoordelijkheid mee gepaard. De katten moeten immers bij het opvanggezin blijven tot ze geplaatst worden. Dat kan vlug gaan, maar in sommige gevallen kan dit ook enkele maanden duren. Elke kat blijft in opvang tot ze geplaatst wordt.

Bange katjes krijgen bij ons ook een kans. Het opvanggezin moet deze dan in de mate van het mogelijke socialiseren. Of dit nog lukt hangt sterk af van genetische componenten, leeftijd, karakter,...

Onze opvanggezinnen proberen de opvangertjes zo weinig mogelijk stress te bezorgen. Stress ontstaat als een situatie voor de kat onvoorspelbaar en oncontroleerbaar is. Katten houden van een voorspelbare omgeving (=/= saai!) en ze houden graag de controle over de situatie. Stress heeft een negatieve impact op het leven van de kat en het welzijn. Bovendien kan het een trigger zijn voor de ontwikkeling van ziektes.
=> Stress: zoveel mogelijk vermijden of zo kort mogelijk maken
We geven onze opvanggezinnen ondersteuning om het leven van de opvangertjes zo stress-vrij mogelijk te houden.

Onze katten en kittens hebben meestal een aparte kamer ter beschikking of lopen los in de woonkamer/in huis. Soms is het nodig om de diertjes nog even in een bench te houden, bvb als ze ziek zijn. Dan zorgen we ervoor dat ze zich niet vervelen en dat er voldoende verrijking aanwezig is.

Ook papflessertjes krijgen bij ons alle kansen. Dit is een zeer zware taak voor onze opvanggezinnen. Ze hebben voldoende warmte nodig en moeten om de 3 uur (ook ‘s nachts!) gevoederd worden. Na iedere voederbeurt moeten ze geholpen worden om zich te ontlasten. Wij hebben in Brugge en Gent een couveuse beschikbaar om deze kwetsbare kleintjes bij te staan.

Zeker in het kittenseizoen krijgen we vaak zieke kittens binnen. Hier is het alle hens aan dek! Er moet voortdurend opgevolgd worden. De katjes worden gewogen, gevoederd, gemonitord... Er kruipt steeds weer veel tijd in. Ook aangereden katten krijgen we helaas vaak binnen in de opvang, met de nodige operaties en kosten tot gevolg. Zij worden net zoals de andere poezen van dichtbij opgevolgd door onze opvanggezinnen.

Hebben we al vermeld dat onze opvanggezinnen dag en nacht klaarstaan voor de diertjes, met véél liefde en geduld, zonder enige geldelijke compensatie?
Fantastisch toch!
We zijn hen dan ook zeer dankbaar, want dankzij hen kunnen we elk jaar honderden katten een nieuw, fantastisch leven aanbieden!