Er zijn talloze redenen waarom een kat in huis kan plassen. Het belangrijkste om te weten, is dat de kat het niet doet om je te pesten. Dat concept kennen ze niet. Het is belangrijk om te ontdekken waarom de kat dan wel buiten de bak plast. Wacht niet om actie te ondernemen! Zeker als de kat perst bij het plassen, er bloed bij de urine zit, enkel kleine druppeltjes in plaats van plasjes produceert of erg miauwt bij het plassen. Dan moet je direct naar de dierenarts. Katten, en zeker katers kunnen immers verstopt geraken en dit is levensbedreigend! Bedenk ook dat hoe langer de kat het buiten de bak doet, hoe moeilijker het is om dit gedrag te doorbreken.
Ga naar de dierenarts
Een groot percentage van de katten die buiten de bak plassen, heeft blaasproblemen. Deze kan je niet zomaar zien aan de kat, en de dierenarts trouwens ook niet. Er is altijd een urineonderzoek nodig, bvb. om na te gaan of de kat blaasgruis heeft. Dit kan eenvoudig aangepakt worden door speciale voeding, maar eerst moet je het wel zeker weten natuurlijk! De dierenarts is altijd een eerste stap!
Bij de dierenarts moet steeds een urine-onderzoek en eventueel bloedonderzoek verricht worden. Een dierenarts kan NIET louter op zicht zien of er iets mis is in de blaas. Laat je dus geen blaasjes wijsmaken en laat de urine zeker onderzoeken. Een blaasontsteking of blaasgruis zijn extreem pijnlijk en kunnen zelfs tot verstopping en uiteindelijk de dood leiden. Raad jouw dierenarts geen urineonderzoek aan? Ga dan voor een tweede opinie. Helaas onderkennen veel dierenartsen de problematiek nog steeds. Dat is zeer jammer, want blaasaandoeningen komen vaak voor bij katten, mede omdat ze weinig drinken en wij ze vaak droge, zoute brokjes voederen.
Baasjes denken vaak dat de kat straffen een einde kan maken aan onzindelijkheid. We denken aan de plantenspuit of zelfs de kat van de kat door de plas halen. Dit haalt niets uit, integendeel, het zorgt ervoor dat de kat denkt dat ze bij jou niet terecht kan en dat ze zelfs bang voor je wordt! Een kat die in huis plast, heeft altijd een probleem en dat moet opgelost, niet afgestraft worden.
Heb je de urine en het bloed laten onderzoeken en is het geen medisch probleem? Dan kan je enkele andere dingen al nagaan:
Heb je
• een ander merk kattenbakvulling gekocht? (fijn, klonterend en niet geurend zand wordt aangeraden)
• een ander schoonmaakmiddel gebruikt? (javel wordt aangeraden)
• een nieuwe kattenbak aangeschaft? (een grote bak zonder klep/deksel en lage instap wordt aangeraden)
• de bak verplaatst? (misschien staat die voor de kat niet meer op een goede locatie)
• een nieuwe kat of kitten erbij genomen maar geen extra bak erbij geplaatst? (het aantal katten +1 = het aantal bakken, dus voor 2 katten heb je 3 bakken nodig)
• de kattenbak niet tijdig verschoond? (minstens 1x uitscheppen per dag en 1x per dag volledig kuisen wordt aangeraden)
• de kat niet gecastreerd? (dat kan al vanaf 1 kg of 10 weken en is bij wet verplicht)
Kan je hiermee niet aan de slag? Herplaatsen is pas de laatste optie! Contacteer eerst een gedragsspecialist of gedragstherapeut!
Maak de plek waar de kat geplast heeft steeds goed schoon. Je kunt hiervoor het beste een sopje met biotex gebruiken of de Urine-Off spray. Gebruik geen azijn, javel of bleek, dat trekt katten net aan om te plassen.